Press ESC to close

Buraki – właściwości

Buraki, cenne warzywo pochodzące z Bliskiego Wschodu. Wyróżniamy wiele odmian buraków, w tym botwinę czy buraki korzeniowe. Inną popularną odmianą są buraki cukrowe. Buraki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowym. Dostarczają wielu witamin oraz minerałów. To bardzo ważny środek krwiotwórczy. Wspomagają leczenie anemii. Buraki świetnie wpływają na układ krwionośny. Zawierają one duże ilości kwasu foliowego. To niskokaloryczne warzywo. W 100 g buraków znajduje się jedynie 35 kcal. W burakach znajdziemy miedź, magnez czy potas. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu. Polecane osobom cierpiącym na anemię. Stymulują produkcję czerwonych krwinek. W burakach znajdziemy betainę. To właśnie ona jest odpowiedzialna za intensywny kolor buraków. Chroni przed wolnymi rodnikami. Buraki doskonale się sprawdzą podczas odchudzania. Przyśpieszają przemianę materii. Wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu. Wykazują właściwości zasadotwórcze. Świetnie wpływają na odporność organizmu. Powinniśmy je regularnie spożywać podczas infekcji. Buraki możemy jeść na surowo. Świetnie nadają się do surówek oraz sałatek. Na ich bazie przygotujemy barszcz czerwony. Możemy je dodać do ciast, na przykład czekoladowych. Natomiast liście buraków wykorzystamy do przygotowania chłodnika. Buraki możemy dodawać do sałatek. Bardzo popularne są koktajle oraz napoje z buraków. Ceni się także właściwości soków wyciskanych bezpośrednio z buraka. To prawdziwa bomba witamin. Regularne spożywanie buraków zapobiega zawałom serca. Hamują nasz apetyt. Buraki ćwikłowe pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Natomiast sok z buraków nie zawiera tłuszczu ani zbędnych kalorii.

Właściwości buraków

Buraki są polecane zwłaszcza osobom zmęczonym. To źródło potasu. Zawarte w tych warzywach związki fenolowe zapobiegają uszkodzeniom, spowodowanym przez wolne rodniki. Buraki posiadają właściwości przeciwzapalne. Polecany dla kobiet w ciąży. Korzeń buraka zawiera witaminę A, witaminy z grupy B oraz C. Możemy go piec, gotować czy smażyć. Zawarty w tych warzywach potas obniża wysokie ciśnienie. Wapń wzmacnia kości oraz zęby. Burak ćwikłowy wspomaga odporność. Wszelkie dania z buraków ćwikłowych są kwaśne. Możemy z nich przyrządzić wiele przetworów, jak na przykład ćwikłę. Buraki są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. W 100 gramach znajdziemy 40 kcal. To warzywo dietetyczne. Natomiast mało znany, burak liściowy to doskonały składnik sałatek. Jego liście zawierają żelazo, kwas foliowy oraz białko. Buraki są ogólnodostępne. Możemy je kupić w każdym markecie. Warto zwrócić uwagę na odmianę buraków. Najlepiej wybierać podłużne. Charakteryzują się słodkim smakiem. Za kilogram buraków zapłacimy od 2 do 6 zł. Buraki są zdrowe, smaczne i tanie. Na ich bazie przygotujemy surówki, dodatki do obiadu, np. buraki zasmażane czy też kotlety, zupę, deser. Buraki powinny spożywać zarówno dzieci jak i osoby starsze. To także doskonała samodzielna przekąska. Z buraków przygotujemy również zdrowe, pieczone, domowe chipsy.